Thursday, May 28, 2009

offer letter KTU

salam..
*post ini didalam kaler biru sempena bertemakan ulangtahun TUDM ke bper tah pade 1 jun ini..

skrang jam 1545H...
bru td abg posmen yg sngguh 'mesra alam' mngepaskan ak surat ni..
pos express..ak engat JPA..
rupe2nya..






kpada bakal kadet KTU yg sedang bace blog ak nih..
act kita ditawarkan dgn course ape??
aritu kate aviation science..
ni diploma mekanikal aeronautikal..
hempeh tol..
bru engat nak snang sket..
hehe..kalo aviation sc snang la weyh kalo nk compare dgn engineering ni..

xpe2..korank lapor than bgtaw aku ape course korank eh??


yg pling stylo ialah joining instruction for course nih..
by LT.KOL MUDZAMEER kalo xsilap ak..
hehe..bes bace bnda alah ni..








Monday, May 25, 2009

hidup ku kosong..

salam..

1345H..26th may 2009..

rcently afte zohor..
hidupku terasa kosong sejak kbelakangan ini..
namun ckup tenang brbanding sblum ini..
smlam pegi driving class..bes gak r..ptot g blaja..
tp ckgu 2 bley bntai suwo ak bwak smpai sri damansara..
dye kate nk amek xperience.."bgos gak" farhan brkata dlm hatinya..

JPA lmbat ag rgister..
so..skank xtaw nk wtper..
smalam gak..PEGAWAI WARAN 2 affandi..
penyelia pengambilan PEGAWAI KADET KOLEJ TENTERA UDARA..
dye kol umah ak..brtnyakan tentang pergerakan pergi ke KTU..
so..umi ak pn jwab pegi parents anta..
then umi ak pn trangkan psal JPA tuh..
PW 2 affandi pn diam jela..
sdey lak kalo nk engat since owg tua 2 rpat gk dgn ak tyme pmilihan 2..
dye kate nk tgk ak jd pilot eventhough dye xsmpat nk salute ak since dye da bsara taun dpan..

so..berbalik kepada title post ini.."hidup ku kosong"
ak rase ade gak hikmahnye ak diturunkan ujian "seumpanya"
alhamdulillah..
so..kpada sseiapa yang berkaitan...
lpak r eh..
kalo jrang cntct 2..
pham2 jela..
mlas da..

hak3...

chiow..
wsalam..

Thursday, May 14, 2009

where 2 go??

salam..

act ku dalam dilema..
either 2 choose KTU or scholar JPA..
untuk mengelakkan anda sume bsikap bias..
biar ak mnceritakan tentang kedua-duanya..

KOLEJ TENTERA UDARA..
terletak di alor star..
bakal melapor pada 8jun ni..
tmpat melatih pegawai kadet TUDM..
dulu..hnya segelintir yg cemerlang sahaja yg ditauliahkan selepas 3 tahun bakal mnjadi pilot..

nmun..bermula tahun ini..
dgn penukaran kursus diploma dr aeronautical engineering kepada aviation science..
kesemua penuntut KTU bakal memperoleh sayap penerbangan sejurus selepas ditauliahkan..
berbeza dgn sblum ini di mane pgawai kadet yg ditauliahkan akan menjalani latihan lanjutan di pusat latihan terbang 1(PULATIBANG 1) selama 2 tahun..

ini bermakna..pegawai kadet intake 2009 telah untung dr segi mase dan kesemua bakal mmperoleh sayap..yakni pilot..hehe..
jd..setelah 3 tahun blaja disane(1 1/2 tahun diploma & 1 1/2 flying phase)
pnuntut bakal memperoleh gaji yg lumayan pd usia 21 tahun..
hehe..5k++

biasiswa persekutuan JPA..
pelajar akan mmbuat preparation di taylors college..
kalo xsilap(untuk kursus undang-undang)
kerana seniorku ade berade di sane seorang..
dan kemungkinan besar dihantar ke aussies..
so..
ade la peluang blaja di luar negara meskipun result ku trok sdikit..
dpat mrase hidop di bumi orang..
then JPA x bg guarantee job setelah pulang ke malaysia..
itu yg ku sedikit risau..

jd..kemana harus ku pergi??

Wednesday, May 13, 2009

pemilihan pegawai kadet (juruterbang) TUDM

Assalamualaikum
Setelah 23++ mengilangkan diri
Aku muncul kembali


Kat sini aku nak cerita pasal pengalaman aku pergi pemilihan KTU. Hari pertama ada 121++ calon Pegawai Kadet Kolej Tentera Udara yang melapor diri. Ada lagi 5 orang tengah tunggu kat transit Subang sana. Aku mula mula agak segan-segan cuak la bila aku tengok aku je budak RMC yang datang. Padahal dengar cerita ramai lagi. Adam, Bani, Acoi itu semua celaka dah janji nak datang tapi haram takda. Lepas dah tunggu dekat setengah jam, sorang-sorang mula tunjuk muka. Datang la lepas tu Cleo, Mok Bravo, Acap, Mejoh, Cakyop, Dinie (Arwah), Joe dengan Hamdi. Ada jugak budak budak ni. Lega aku.


Lepas tu mula sesi berkenalan. Aku perasan Cacat, budak ragbi Mckk. Kitaorang pun bertegur. Lepastu datang Hikam, budak koleq gak. Kenal punya kenal punya kenal, kami dah boleh buat group kat situ. Ahli ahlinya-


then mula sesi berkenalan..
ak perasan CACAT..bdak MCKK..ktowank pn btegur sape..then IKAM..dak MC gak..
pastu..knal punye kenal..
ktowank bley wt group kt situ..
ahli-ahlinya..
paan-rmc..
ikam-mckk
cacat-mckk
mocks-rmc
iskandar-smss
gajus-smt setapak
azizi-syah pekan
izhar-kusess
adli-mrsm alor gajah
hafizi-sas

fakhrul-sas
joe-rmc
dinie-rmc


Time tu memang best. Macam macam cerita keluar. Semua satu kepala kan. Kutuk mengutuk menjadi makanan ruji. Lagi lagi banyak budak sekolah laki, lagi best mengutuk. Isu isu terkini seperti jambu, gay dan awek memang tak dapat nak lari lah.


Ya memang betul, best gila babi. Lepastu basic medical. Senang je benda ni. Ramai la lepas. Lepastu start fizikal. Antaranya lari 3.2km bawah 18 minit tak silap aku. Ini pun ramai je yang lepas. Seminggu kat Ipoh, kami gerak gi PU Subang.


Kami menuju ke IPP (institut perubatan penerbangan) di KL BASE. Kami diuji dengan pemeriksaan yang lebih detail kat bahagian telinga, mata, ECG, BP, urine, Xray. Boleh tahan jugak la ramainya yang tak lepas kat sini. Kalau tak lepas sini dia hantar balik jangan risau.


Tinggal 80 lebih orang next stage. Kami bertolak ke Ipoh balik untuk apptitude test (Ujian Kecenderungan Udara). Bab ni aku mengaku memang susah. Ada 4 bahagian.


-english vocabulary (100 soklan 8minit)
-mechanical movement (30 soklan 11 minit)
-aircraft manouver (berapa soklan tah..8minit)
-lg satu seksyen aku tak ingat (mase diberi 11 minit..)


Masa ni ramai jugak la tak lepas apptitude. Yang tak lepas ada pilihan nak pergi masuk pemilihan KTL. Ada yang join sana. Tinggal la 51 orang yang lulus apptitude test tu. Lepas tu terus pergi temuduga akademik. Lepastu lembaga awal. Finally lembaga No 3. Calon yang berjaya akan melapor 8 Jun untuk angkat sumpah semua.


Goodluck.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...