Wednesday, August 17, 2011

Wordless Wednesday #1


Tuesday, August 9, 2011

1000 Senyuman (Program pendidikan) di Baitul Hidayah

Aku nak start taip. Then tengok balik tajuk kat atas. Panjang gila.


-Front house-

Harini baru macam ada masa dan ruang sikit nak update. Ayat Melodi gila kan? Busy mengalahkan Safee Sali. Okay harini hari kesembilan aku puasa. Korang tak tahu la kan dah berapa hari puasa. Mungkin 9,8,7 or mungkin 11. Duit raya tahun ni aku target paling banyak rm30. Sebab umi aku confirm bagi rm10, abah aku rm10 dan rm10 lagi tu maybe total kepada rm2+2+2+2+2 yang orang bagi sebab kesian kat aku. Ramai yang kata aku tak layak dapat duit raya sebab bila tengok aku diorang kata dah kerja la apa haram bagai. Haha. Damn aku baru 20 tahun kot masih layak menerima duit raya lantaran diri ini masih belum bekerja dan masih lagi belajar. Aku tak kira. Aku kena tegaskan benda ni.

Intro takda kena mengena dengan core matter entri ni. Okay bulan lepas 30/7/11 hari Sabtu aku ada pergi satu program ni. Actually benda ni takdala dirancang dengan rapi sangat. Aku telah diapproach oleh brother Khairul Anwar kat FB pasal program ni. Walaupun aku still blur dengan program ni, aku anggukkan jugak tapi dekat FB tak boleh la nak angguk. So aku taip 'okay'. Selalu aku cakap, orang nama Khairul ni semuanya hebat-hebat dan best-best belaka. Khairul Anwar, Khairul Fahmi, Khairul Farhan. Ye kami memang hebat. Kah3.
 


 -Ini brother Khairul Anwar tu. Yang pakai kopiah mata terjegil tu. Kah3-

So hari sabtu tu kitaorang RV dulu la dekat KTM Subang sebab ada volunteer yang naik public dan kitaorang boleh pick up diorang kat situ. Dari situ kitaorang gerak ke Baitul Hidayah, Puchong. Typical mentality yang kata rumah anak yatim area Lembah Klang ni semuanya kaya dan tak perlu bantuan is totally wrong. Kalau semua fikir macam tu susah la. Semua rumah perlukan bantuan tak kira diorang located kat mana. Pengajaran kat sini jangan jumudkan pemikiran. Then bila sampai kitaorang dibahagikan dengan mentee masing-masing. Disebabkan haritu ramai, boleh la buat one one one basis. Lagi berkesan gamaknya.

-antara sukarelawati yang hadir-
-Sukarelawan memang terhad. Limited edition katanya-

Lepastu dapat seorang satu mentee. Mentee okay bukan anak murid. Mentee nampak mcm hebat sikit bunyinya dari anak murid. So yes mentee. Kebetulan pulak mentee aku nama dia Syawal. Memang kena la dengan mood raya ni. Kah3. Bodoh takda kena mengena lah. Ye Syawal ni dikatakan agak luar biasa jugaklah berdasarkan apa yang ustazah cerita. Luar biasa kat sini tak bermaksud dia boleh menukar diri kepada basikal tapi lebih kepada tahap kenakalan. Then aku start la dengan Syawal ni. Umur 10 tahun, rumah dekat Sek 20 Shah Alam. Ada bakat jadi Jejaka Maskulin 2020. Tak percaya? Sila tengok gambar seterusnya.

-Dulu Fahrin Ahmad pun macam ni-
-Proses membimbing Syawal-

Yup Syawal dah umur 10 tahun yet dia still tak boleh membaca dengan lancar. Dia terpaksa guna buku Anakku untuk belajar mengeja dan membaca perlahan-lahan. Ini perkara biasa kat rumah anak yatim. Mereka kurang bernasib baik dan kita yang kat luar yang ada sedikit nikmat yang Allah anugerahkan tu sepatutnya berkongsi nikmat Allah tu dengan bimbing dan ajar diorang serba sedikit. Lembutkanlah hati tu sikit untuk membantu.

Then lepas dah habis masa di peruntukkan untuk program pendidikan ni, kami dijamu dengan persembahan nasyid dan sajak oleh anak-anak Baitul Hidayah ni. Mereka amat berbakat. Kalah 24:7 or Gula-Gula. Aku sure kalau dipanjangkan bakat diorang ni, boleh ganti Arwah Ustaz Asri. Serius ni.

-Nasyid-

Okay cakap banyak tak guna tembak tak kena. Kalau rasa nak join, boleh la login Facebook and then click link ni 1000 Senyuman (Program pendidikan) then join group. Kenalkan diri and lepas tu boleh la mula join aktiviti apa semua. Sekian Selamat Hari Raya.

Pantun dua kerat,

Singapura dilanggar todak,
Harini berbuka ayam percik.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...