Monday, September 24, 2012

Hilang

Mawar merah yang ku cium
Ternyata menusuk dan beracun
Wanginya menyenangkan hatiku
Membuatku tak karuan

Sehari tak bertemu dengannya
Serasa hampa dalam hatiku
Ku mabuk cinta yang tak terbaca
Oleh naluriku

Dia sama sekali tak cintai diriku
Dia hanya memanfaatkan diriku

Matilah kau di dalam hatiku
Bawa pergi saja dirimu
Sampai ke dasar lautan
Matilah kau bersama cintaku
Banyak berharaplah dirimu
Semoga dapat bahagia, berharaplah

Ku berlutut di bawah kakinya
Ku berikan hatiku untuknya
Ku telan semua luka-luka
Ku tak punya perisai lagi

Sehari tak bertemu dengannya
Serasa hampa dalam hatiku
Ku mabuk cinta yang tak terbaca
Oleh naluriku

Matilah kau di dalam hatiku
Bawa pergi saja dirimu
Sampai ke dasar lautan
Matilah kau bersama cintaku
banyak berharaplah dirimu
Semoga dapat bahagia



Saturday, September 15, 2012

Terima Kasih dengan Manusia. Ada apa?



Ramai tak perasan yang ucapan terima kasih tu mampu mengukir senyuman pada seseorang. Tak susah dan tak ambil masa pun nak ucapkan perkataan tu. Saya sendiri baru tahu pentingnya ucapan ‘terima kasih’ tu. Kalau dilihat keadaan di Malaysia, agak susah sebenarnya nak dengar perkataan tu diucapkan.Suka untuk saya kongsi pengalaman saya melancong ke beberapa buah Negara orang dan betapa perkataan ‘terima kasih’ sering keluar dari bibir mereka tak kira masa, tempat, dan keperluan.

Pertama, semasa saya ke Mesir dua tahun yang lepas. Pernah satu ketika semasa saya keluar berjalan dengan ibu, kami terserempak dengan seorang peniaga jagung bakar di tepi jalan. Untuk pengetahuan, rakyat Mesir tak berapa tahu Bahasa Inggeris. Adalah beberapa perkataan arab yang saya tahu dan saya gunakan sewaktu membeli jagung tu. Saya tak berapa ingat komunikasi kami macam mana tapi saya masih ingat wajah teruja penjual tersebut bila saya bercakap bahasa ibundanya. Sangat gembira dan berulang kali dia mengucapkan “Syukran, syukran(terima kasih, terima kasih)” . Padahal perkataan yang saya gunakan hanyalah basic kepada bahasa arab. Mungkin dia terlalu gembira sebab saya beli jagung di kedainya.

Tahun lepas juga saya berpeluang menjejakkan kaki ke benua Eropah. Di London mereka sangat menghormati tetamu. Perkataan ‘Sorry’ dan ‘Thank you’ tu bukan perkataan yang sukar untuk disebut oleh mereka. Kalau terlanggar bahu pun mereka pantas mengucapkan maaf. Kalau kita bagi laluan mereka naik escalator atau meniki tube pun diucapkan terima kasih. Di Nottingham, saya berpeluang merasa menaiki bas awam di situ. Turun sahaja dari bas, pemandu bas akan ucapkan terima kasih. Pemandu bas di sana pun kemas. Pakaian mereka ala-ala pilot. Bila naik rasa selamat sahaja. Budaya pemandu bas di Malaysia perlu diubah sebenarnya. Pengalaman saya ucapkan terima kasih pada pemandu bas banyak. Reaksi yang saya dapat ialah, muka pelik lepas saya cakap terima kasih. Tak pun dia buat tak tahu je. Bukanlah semua macam tu ada sahaja yang senyum dan balas dengan ‘sama-sama’ tapi segelintir dari mereka yang tak tahu betapa berterima kasihnya saya pada mereka sebab bawa saya ke destinasi tu dengan selamat.  Di Venice pun begitu, mereka tak segan untuk ucapkan ‘gracias( terima kasih)’. Lebih-lebih lagi kalau kita beli barang mereka. Di sana persaingan antara kedai-kedai boleh dikatakan sengit. Sebab banyak kedai dan barang yang dijual lebih kurang sama. Jadi rasa penghargaan mereka pada pembeli sangat tinggi sebab dah bagi mereka rezeki untuk hari tu.

Pengalaman along duduk di negara orang banyak dikongsikan dengan saya. Dulu saya tak nampak kepentingannya. Saya ingat lagi ayat along pada saya masa saya tanyakan pada dia, “Kenapa nak cakap terima kasih? Dia bukan jawab pun.” Masa tu kami baru keluar dari kedai. Along balas pertanyaan saya dengan jawapan, “ Tak kisahlah dia nak jawab atau senyum ke tak. Yang penting dia dah buat kerja dia. Tak susah pun nak cakap terima kasih tu.” Lepas dari tu terus saya belajar ucap terima kasih. Dekat mana-mana dan seandainya orang tu cakap terima kasih dulu, saya akan berterima kasih balik pada dia. Dan saya tak malu nak katakan yang saya belajar untuk cakap terima kasih tahun lepas. Ye, tahun lepas. Kalau ikut along keluar, bila keluar dari mana-mana kedai tak kira kita beli barang atau sekadar window shopping dia mesti ucap terima kasih pada jurujual yang ada kat situ. Saya belajar daripada dia.

Bukannnya nak membanggakan negara luar. Tapi apa-apa yang baik rasanya patut diambil dan dicontohi. Tak semua Malaysian susah nak ucapkan terima kasih. Ada sahaja yang dari kecil dah diajar untuk berterima kasih. Bagi yang tak terbiasa boleh mulakan sikit-sikit. Saya juga kadang-kadang lupa untuk ucapkan terima kasih. Perkara pertama untuk membiasakan diri, ucap terima kasih pada Allah sebab kita masih boleh bernafas hari ni. Kalau dah sampai hari jadi, jangan lupa ucapkan terima kasih pada ibu dan ayah sebab besarkan kita, jaga dan didik kita. Sebelum tidur berterima kasih pada semua. Macam yang saya cakap, tak susah pun dan masih belum terlambat untuk mulakannya. Berterima kasih pada semua sebab kadang-kadang ucapan yang kita ingat tak seberapa tu mampu buat seseorang tersenyum dan tau kita menghargai mereka. Terima kasih ~   

-Ehsan Google-

NotaKaki: Penulis adalah seorang penulis jemputan. An ardent traveller. A good friend and listener.


Tuesday, August 7, 2012

Batch Reunion and Karnival OP-PP

Selamat berpuasa.

Barai sungguh lama gila tak update benda alah ni. Sungguh kalau nak cerita semua benda yang jadi since last time aku post entry kat blog ini, sampai Ramadhan tahun depan aku tak jamin boleh habis taip. Hyperbola sungguh.

Sekarang kita cerita pasal OP-PP tahun 2012 lak. Tahun lepas punya entry boleh tengok sini Karnival OP-PP 2011. Memang selalunya OP-PP jatuh pada musim lepas exam so ramai la yang look forward nak balik college balik lepas geram. Owh ya Karnival OP-PP ni maksudnya Karnival Old Putera - Present Putera. Kira macam alumni balik sekolah la. Dah jadi macam tradisi lak batch aku akan buat gathering or apa apa jelah event yang boleh berjumpa dulu malam sebelum OP-PP tu. Tahun lepas buat futsal kat Bangi. Tahun ni buat mini reunion 2 hari 1 malam dekat air terjun dekat Kemensah Height. Masyuk gila dowh duduk tepi sungai dengan batchmate sambil makan bbq apa semua. Pergh. Nikmat dunia.

-Kambing Panggang-

Syok gila kot malam tu dok karaoke bagai dalam hutan tu. Kalau hantu datang nak kacau malam tu pun aku rasa diorang pikir dua tiga kali nak sergah kitaorang. Boleh tahan jugak attendance malam tu. Yang paling aku seronok bila jumpa batchmate yang lama tak jumpa lepas passing out 2008 haritu. Yap dengan Benji. Batchmate aku ramai je non muslim tapi semua perangai dah sama dah. Ini baru 1 Malaysia. Yap, Onn, Chew, Rajakogilan, Tuang. Hahaha. Malam tu bakar kambing, ayam, sosej ada ke tak aku pun tak ingat. Pastu ada nasi goreng. Air bancuh sendiri. Chalet tepi sungai. Lepas makan sikit terus terjun sungai. Lepas penat mandi naik balik makan. Lepastu terjun balik.

Pagi esok lepas breakfast nasi lemak yang Mak Acap buat dengan teh tarik, kitaorang gerak dari Kemensah ke Sg Besi. Macam biasa time nak lalu gate RMC tu memang jantung ada sikit berdegup degup lagi. Aku dengan Aiman kena jaga booth OPA Rugby kat atas so tak sempat menembak or banyak berjalan tapi lunch dekat Mess tu sempat lah. Sedih kot tengok bangunan bangunan tu semua sebab ini tahun kedua terakhir RMC dekat tapak lama. Nanti kompleks baru dah siap kat belakang sana, sekolah aku kena pindah sana. Kenangan.

-Blok B dengan basketball court-

-Cikgu Midon. Siapa tak kenal? Sentiasa awet muda and tersenyum :-) walaupun masa merotan kami-


-Library, Parade Square, Dewan Tun Templer, Blok Akademik time aku F2-F4-

Owh ye Mess sekarang dah swasta maka dah takda kelibat Mat Spek apa semua yang tolong cedokkan makanan dulu. Sekarang semua awek awek lepas SPM yang cedokkan makanan untuk diorang. Kurang rasa kasih sayang. Dulu ada Pakcik Rahman memang dia penuh kasih sayang cedokkan makanan tu and dia kenal muka budak boy silap silap boleh hafal nama. Dia kerja situ dari lepas awal 20an sampai la dia pencen. Legend Mess. Malas nak menaip. Aku share gambar je. Credit gambar to OP Hanez, OP Toy, OP Zul Bakar (RSOP)


-Bulatan bawah blok akademik/library-


 -Kereta perisai depan blok penginapan * Zakaria dengan Alias tu nama Komandan terdahulu-


 -Dewan Tun Templer-


 -Ini tugu masa sambutan 50 tahun 2002 dulu-


 -Tergelak bila baca. hahaha-


 -Serve to Lead-


 -Sportsman prayer-


 -Blok B. Hotel and Golf company-


 -Budak dok main futsal boleh la-


-Blok Akademik dari aku F2-F4. Form 5 start naik atas-

Petang tu macam biasa acara kemuncak bagi aku match ragbi OP lawan PP. Tapi bala jugak since kita orang ada dua match petang tu. Satu lawan STAROBA satu lagi lawan PP. Bala bala tapi still kitaorang menang both matches. Haritu pakai jersi baru. So semangat lebih sikit. Ada sikit gambar time ragbi. Enjoice. Credit gambar Che Aris (RSOP) dengan OP Toy.

-Sebelum match-

 -OPs in action-


 -Astaka-


-Muka budak sinbin. hahaha-


-Scrum-


-Kahkahkah-


-HAHAHAHA-

Okay.bye.Wassalam.


Wednesday, March 14, 2012

Wordless Wednesday #2

Sunday, February 12, 2012

Kantoi Curi Motor Pak Guard kat Giant Kelana Jaya.

Kabare. Tengok video ni.


Aku rasa minggu ni minggu youtube. Lepas video KFC tu aku rasa ini paling hot minggu ni. Ini pasal pencuri yang cuba curi motor pak guard ni. Aku nak gelak pun ada sedih pun ada. Hahaha. Firstly aku nak gelak sebab pak guard yang gila babi marah moto dia nak kena curi memang samseng habis perwatakan dia. Sumpah kalau aku yang mencuri moto ni memang terkencing dalam seluar ah aku. Senang cerita mmg gaya samseng dia mmg gila babi ah menakutkan. Tapi tapi tapi tapi tapi kannnn cuba kau tgk dia pakai jam apa. G-Shock warna biru kottt. Haha okay ni memang serius lawak dowh terus hilang samseng dia. Marah dah hebat apa semua dah tiba-tiba pakai G Shock biru. Bieber sangat tu bang.

Okay joke aside aku rasa aku faham perasaan mamat jam biru tu. Euww. Apa perasaan kau bila kau susah susah kerja jadi pak guard siang malam dapat gaji tak semasyuk pilot tiba-tiba ada pulak manusia yang nak curi motor kau yang kau dah beli dengan duit simpanan 36 bulan. Cemana? Sakit hati idak? 36 bulan beb makan meggi semata-mata nak beli motor. Okay fine itu aku tipu tapi aku just nak tunjuk yang mamat ni bukan org berada sangat sebab tu dia marah bila org nak curi motor dia. Aku faham perasaan orang hilang motor ni. Dulu aku ada member belajar kat Shah Alam ni je ha motor dia kena curi. Terus tak semangat nak belajar bai. Yela bila fikir balik apa nak menjawab dengan mak bapak yang dah bergolok gadai beli motor tu tapi end up hilang kat tangan pencuri yang jual motor tu sebab nak makan KFC. Eh KFC? Member tu duduk rumah sewa luar kampus so at one point dia dah susah nak pergi kelas nak tumpang member kerap sangat pun segan jugak. Serius aku kesian kat dia time tu tapi aku pun nak tolong beli motor baru tak mampu jugak aku pun makan meggi kari je.

Tapi tapi tapi kan bila aku cakap aku faham perasaan dia tak bermaksud aku setuju dengan cara dia. Yes perbuatan dia pukul pencuri tu tak boleh aku nak terima. Come on we know u get mad at that time but you shouldn't take the law into your own hands. Yes definitely kau siapa nak hukum dia? Again aku cakap aku faham perasaan org yang jadi mangsa curi tapi lempang sedas dua cukup ah bro takyah nak lebih sangat. Seganas-ganas aku pun tak pernah belasah orang ni ye aku tahu aku sopan dan baik. Pencuri tu memang ah. Aku setuju gak video ni publish kat youtube biar pencuri tu malu sikit and sebagai peringatan awal kepada bakal-bakal pencuri yang berpotensi mencuri motor pak guard jam biru yang lain. 

Tuesday, February 7, 2012

Pekerja KFC Pukul Pelanggan (I-City)

Hye all.

There are plenty of interesting videos in youtube. I watched them regularly and I just keep it to myself but this time I think I have to share it with you guys and yeah please note that in 0:13 you can spot a foreigner there. If that was his first time here, I bet you he will never return to Malaysia again. Watch and think about the future of us Malaysian.






Monday, January 23, 2012

2012. Tahun lepas?


Kabare



Umur aku tahun ni yakni 2012 dah 21. Kalau tahun lepas tu bila umur 20 aku ada rasa excited lagi sebab konon-konon macam dah tua habis dah rasa cool gila babi dah umur 20 tapi tahun ni lain. Serius lain. 

Bila tahun baru itu hari, aku ada rasa lain macam. Takda la lain macam apa cuma aku rasa macam aku adalah seorang yang tak ada apa-apa dalam hidup. Come on kau dah 21 tapi apa kau nak buat dalam hidup pun kau still tak sure. Aku tak segan nak mengaku yang aku still takda tujuan hidup tahun lepas. Aku buat hidup ni macam main-main je suka hati nak pergi mana and aku realise itu adalah kesilapan aku. Banyak sangat gamble dalam hidup. Pergi ikut arah angin, kalau bertiup ke utara melayang la aku ke utara. Kalau ke selatan, terbang la aku ke selatan. 

Sultan Muhammad Al-Fateh umur 21 dah takluk Constantinople. Memang la kau tak boleh nak compare kau dengan Baginda but still apa yang kau dah capai umur 21? Kalau jawapan kau tak maksudnya kita sama. Aku umur 21 ni still main main dalam hidup, tak take things seriously and banyak sangat benda yang remeh temeh aku fikir dan jadikan benda tu macam penting sangat. 

So aku rasa untuk 2012 ni satu je azam aku, untuk serius capai cita-cita. Aku dah buat macam-macam keputusan yang salah and aku belajar dari kesilapan aku tu.

At one fine day I had ask question to one guy. How to decide good decision in what we do in day life. He answered, good decision came from experience. Then I ask him again where can we get that kind of experience. He answered back, experience came from bad decision. (Dewa,2011)

So yes jangan takut untuk buat satu kesilapan sebab dari kesilapan tu la kita dapat pengalaman and dari pengalaman tu la kita dapat buat keputusan yang superb di masa depan. InsyaAllah.

Sunday, January 15, 2012

Detik paling memalukan tahun 2011

Selamat tahun baru 2012. Celaka apa dah masuk tengah bulan 1 baru nak wish.


Banyak benda jadi tahun lepas 2011. Bila aku cakap banyak maksudnya banyak gila. Moment yang tak bestnya apabila benda yang tak best lagi banyak dari yang best. Actually aku rasa takda yang best pun. Kesimpulan aku boleh buat dari tahun 2011 adalah tahun yang memang sedihpedihdadih.


Benda benda sedih ni tak boleh cerita sangat dalam blog kang Neelofa baca terus buat story kat Melodi. Segan ah aku nanti GF jaja cerita BF kat Melodi. Sebabkan benda sedih tak boleh story, aku decide nak tulis moment paling memalukan tahun 2011 dan seumur hidup aku rasanya.

Okay aku mula dengan background tempat dan masa. Benda ni jadi masa bulan 5-6 tahun lepas kat KL Sentral masa aku nak balik Shah Alam. Time tu malam dah so aku pun macam nak lepak-lepak dulu ah buat apa nak rush bukan ada awek cun pun tunggu KTM tu. Aku pi dinner macam biasa Yong Taw Foo kat KL Sentral tu. Takda ah sedap mana cuma itu satu je yang jual Yong Taw Foo terpaksa ah beli. Lepas dah tambah saiz pinggang seinci, aku turun tempat beli tiket tapi aku tengok jam still awal lagi so aku naik balik pergi kedai buku sebelah Dunkin Donuts dengan niat nak baca buku free. Hampa bila sampai atas magazine tak update lagi so aku beli air tin seringgit kat vending machine and duduk kat kerusi depan tu baca paper free The Sun. Orang tengah sengkek layak baca paper free jah. Hahaha tapi bukan itu point aku. Aku beli peach tea. Fevret aku memang teh. I'm not a coffee person.


-contoh terdekat (google)-

Aku duduk berhadapan seorang awek nih. No no aku takkan cakap pasal cun ke tak. Aku tak kisah cun ke tak. Aku nak tegur dia pun tak berani kot dia pakai tudung labuh dengan kawan-kawan dia ada dalam 3 orang dok baca buku apa tah. Dari apa yang diorang dok borak, aku rasa diorang baru sampai dari Utara kot tengah tunggu transport nak amik derang ni. Sebabkan aku nak control macho aku pun macam lepak jelah tak pandang mahupun tegur diorang. Aku relaks baca paper. Nak lagi market lepastu aku bukak tin tu tanpa tengok tin yang aku beli tadi. Aku minum sikit and letak balik. Takda apa jadi. Lepas baca sukan tu, aku grab tin tu nak minum air. Aku minum okay je lepastu aku rasa macam ada benda lembik-lembik sikit masuk tekak aku. Dalam otak aku tak pikir apa lagi tetiba teringat scene Lisa Surihani kena pedajal dgn Farid Kamil dalam Legenda Budak Setan letak cicak dalam coke. Aku geli lalu




Sumpah malu weyh time tu. Sebabkan ini sangat memalukan, aku tak cerita kat sesiapa pun. Okay lepas aku dah tersembur air peach tea dekat jubah awek tadi, aku nak tergelak pun ada gak sebab muka dia merah tahan marah. "Comel gak ustazah ni bila marah" tapi aku tahu comel dia tu tak tahan lama sebelum dia tengking aku, aku gerak pergi turun bawah tanpa tengok ustazah tu. Aku dah sampai toilet kat bawah tu, aku senyum sorang sorang depan cermin. Actually benda tu bukan cicak. Nata de Coco je pun. Padahal dah tulis kat tin tu ada nata de coco tapi itulah sebab tak tengok label punya pasal. Malu tersembur air ni memang lain macam. Lagi power dari malu malu yang biasa ni. 


Moral of the story bila beli makanan or minuman, tengok label dulu sebelum telan.


Kalau aku ada iPhone 4 nih aku bagi kat awek tu ganti jubah dia.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...