Monday, April 6, 2015

Food for Mahasiswa

Bertahun nak menulis. Janggal rasa dia.

Hai semua. Salam.

Banyak benda jadi dalam hidup. Tak sempat nak menulis antara salah satu benda yang jadi dalam hidup aku. Sekarang aku dah semester 8 yakni final semester untuk kursus aku di universiti. Masa memang pantas. Kita je lembap.

Harini nak bercakap sikit tentang satu program yang kami rakan rakan tengah buat. Food for Mahasiswa. Asalnya 'Feed Mahasiswa' tapi ini pun bukan kami yang cadang. Just impromptu punya nama sebab time tu nak blast message dekat Whatsapp, FB dan Twitter. Bila ada rakan rakan yang cadang nama lain, kami pun setuju semua takda masalah. Janji matlamat program sampai.


'Apa benda Food for Mahasiswa ni sebenarnya?'

Well sebenarnya ini buah fikiran rakan rakan seperjuangan tahun 4 di fakulti aku. Kami berfikir macam mana kami boleh tolong rakan rakan lain yang susah kat dalam UKM ni. Lepas puas brainstorm, kami pun keluarkan idea untuk collect duit dan bagi makan malam kat rakan rakan lain ni dalam lebih kurang 100 bungkus sehari. Modal seorang dalam RM5.00 (RM3 nasi, RM1 roti, RM1 minuman) so RM5.00 x 100 orang: RM500 sehari.

'Bila nak bagi makan ni? Hari apa? Kat mana?'

Minggu lepas (1 April/ April Fool/ Hari GST) merupakan hari pertama program kami dijalankan. Alhamdulillah habis 100 pax makanan yang kami sediakan. Kami buat di Aras 6, Bangunan Pusanika, UKM. Hari apa kami nak buat tu kami kena bergantung pada duit sumbangan korang semua lah. Sebab this week kami hanya dapat dalam lebih kurang RM500, so kami buat sekali jelah untuk minggu ni. Tapi next week kami target dapat buat dalam 2-3 kali seminggu. Then minggu ketiga tu dah dapat buat dalam setiap hari Isnin-Jumaat. So kena share sikit lah post ni kat kekawan semua biar ramai sikit dapat menyumbang. Pahala akhirat pun dapat kutip sekali. Kalau tak dapat sumbang, dapat share pun power jugak. Tuhan nampak semua usaha kita. Insyaallah.

'Macam mana nak tahu depa ni susah ke dak? Entah entah anak orang kaya yang amik?'

Kita takda satu mekanisme ataupun machine untuk kita scan orang. Kalau ada machine tu senang kerja kami untuk kami scan semua orang yang amik makanan tu sama ada dia ada duit ke dak dalam wallet dia. dia pakai iPhone 6 Plus ke Nokia 3310, berapa baki dalam Maybank2u dia, mak pak dia pakai Ferrari ke Ex-5, dia selalu makan Sushi King ke Fariz Maju dan sebagainya. Kalau kami ada machine ni, senang kerja kami. Malangnya, kami takda. Kami sekarang tengah mengusahakan satu database rakan rakan UKM yang susah berpandukan petunjuk petunjuk informal seperti maklumat dari kawan kawan lain mahupun lecturer. Insyaallah kalau kami dah ada, kami akan hantar sendiri makanan ke kolej rakan rakan yang dimaksudkan dan tak perlu untuk mereka ke Pusanika untuk mengelak rasa malu.

'Macam mana nak sumbang untuk program ni?'

Macam ni, kalau kalian ada duit lebih, saya syorkan kalian sediakan makanan untuk 100 pax dan kita serve terus kepada student student ni. Cara macam ni lebih senang sebab kami tak perlu untuk simpan duit kalian. Bukan apa, besar amanah untuk pegang duit orang awam yang dah diinfakkan. Takut woi nak jawab kat akhirat andai kata tersalah guna. Tapi kalau ada antara kalian yang nak sumbang cash, kami tak pernah tetapkan berapa amount minimum cuma untuk permudahkan perkiraan semua, RM5 adalah cukup untuk mengenyangkan perut seorang pelajar. Kalau derma RM10 boleh kenyangkan perut dua orang dan seterusnya. Boleh bank in kepada akaun CIMB: 0814 0069 1585 22 MAYBANK: 1643 2447 1972 atas nama Muhammad Affendy bin Hasni. Jika anda membuat transaksi online, boleh letakkan email affendy.hasni@gmail.com untuk rujukan kami. Kami sangat berbesar hati jika pihak tuan tuan dapat maklumkan kepada kami apabila duit dimasukkan agar kami dapat merekodkan nama dan jumlah sumbangan. Terima kasih atas sokongan semua.
 




Aku harap benda ni dapatlah dikongsi bersama sama rakan yang lain, tak kira di FB, Twitter mahupun Instagram. Dalam setiap rezeki kita, ada rezeki orang. Itu kena ingat. Plus, bagi makan orang susah ni satu perbuatan yang dituntut. Sedekah dan amal jariah akan suburkan lagi rezeki kita yang dah sedia ada. Insyaallah.

MKF

Friday, October 10, 2014

Final Year Babehhhh

"Time flies too fast"

True indeed.

Tak sangka tinggal dua sem lagi dkt law school. InsyaAllah tahun depan boleh kahwin grad. Dan sejujurnya terlalu byk perancangan utk lepas habis belajar nanti and hopefully boleh achieve semua, insyaAllah.

Skrg ni bila pi mana mana kawan, pakcik, makcik, jiran sebelah, pakcik selang 20 buah rumah semua tanya bila nak habis belajar dan dengan bangga nya boleh cakap "insyaAllah tahun depan pakcik/makcik/maklang/paklong" dan akan ada beberapa reaksi selepas itu;

Situasi satu

"Boleh lah kahwin lepas tu" 
Senyum senyum malu.

Situasi dua

"Nanti nak chambering terus ke nak sambung belajar?" "Nak practice ke? Taknak join service?"
Just wait n see.

Situasi tiga

"Wahhh mesti best dah jadi final year"

Bila org buat statement ni tak tau nk bagi reaksi apa. Sesungguhnya terlalu penat menjadi budak tahun akhir. Kalau dulu awal sem, habis kelas mmg takde maknanya nak bukak buku sbb assignment biasa hantar hujung sem dan di saat saat akhir itu baru nak struggle siapkan semua. Tapi skrg, setiap hari mmg kena sort out kerja kerja yg akan dihantar. Banyak woiiii! Dan sesungguhnya hati dan perasaan masih tiada di tahun akhir. 

Akhir kata, good luck utk diri sendiri!
Chalo bete.


Thursday, June 12, 2014

Tuhan

Bila manusia bertuhan?

Waktu gelap,
Waktu sedih,
Waktu mencari,
Waktu buta.

Bila manusia bertuhan?

Tangan tinggi kau tadahkan,
Kiri kanan menarik kau abaikan,
Kau cuma nampak belakang yang gelap,
Yang depan? Belum tentu.

Tapi andai yang gelap itu boleh buat kau bertuhan, biarlah terus gelap. Dari mencari dalam terang.

D

Tuesday, June 3, 2014

RAOK (Random Act of Kindness)

Aku pun dah tak ingat apa feel menulis blog ni. Last post bulan 8 tahun lepas. Dekat 9 bulan jugak lah tak menaip dekat sini. Dalam masa 9 bulan tu macam macam jadi sebenarnya. Aku putus ligamen, laptop hilang, kereta kena pecah, exam macam sial, kena operate lutut sebab ligamen tu, kereta kena langgar depan rumah lepastu disudahi dengan demam denggi secara berjemaah dgn adik beradik aku yang lain. Takpa Tuhan nak uji.

Harini sembang pasal RAOK. Tak tahu term ni datang dari mana tapi aku first encounter term ni dalam group Hot Wheels kat FB. Mula mula aku ingat nama kereta apa tah RAOK ni ramai orang dok sebut. Bila dah lama dalam group tu baru tahu RAOK ni singkatan kepada Random Act of Kindness tapi kalau menurut konteks Hot Wheels, RAOK ni bagi hadiah kat kawan kawan collector lah.

Ini part of koleksi yang sedang diiklankan untuk dijual.
RAOK ni luas konsepnya dan mungkin hidup kalian hari hari dipenuhi elemen RAOK. Aku pernah dengar cerita seorang Hamba Allah ni. Sebelum ni dia tak pernah rasa happy dengan hidup dia. Dia kaya, bujang, kerja besar, kereta besar pastu badan pun ada besar sikit. Duit banyak tapi still tak rasa happy. Sembang dengan aku pun susah je nak senyum menatang betul. 1-2 bulan lepastu aku ada ajak dia pergi rumah anak yatim. Aku ajak pun random je. Sebab utama aku ajak sebenarnya nak tumpang kereta dia  je sebab kereta aku rosak. HAHAHAHA. Tapi dia okay je masa tu boring duduk rumah agaknya.

Bila dah sampai tu mula mula memang nampak lah muka rimas mamat ni. Lepas dah assign kerja, aku perasan mamat ni start senyum lepastu gelak gelak gila gila ah. Memang aku tak pernah nampak dia macam tu sepanjang hidup aku. Habis program tu, dia terima kasih kat aku sebab bawak dia pergi tempat macam tu. Dia kata everytime dia tengok budak buda tu gelak, dia pun gelak sekali. Jadi betullah, kalau kita nak rasa happy, kita kena belajar gembirakan orang lain dulu. Share the happiness people!


RAOK ni simple je sebenarnya. Kita gembirakan hidup orang lain so that kita pun akan gembira sekali akibat perbuatan kita tu. Boleh try satu benda dulu kalau tak percaya;

 Makcik/pakcik cleaner/makcik guard/pakcik guard: Hidup kita sekarang memang wajib ada makcik pakcik cleaner. Tak kiralah kau kat mana. Universiti, ofis kerajaan/swasta, sekolah, masjid, tepi jalan or kat mana mana jelah. Sekarang ni semua tempat ada cleaner. Hidup diorang ni macam batu batu tepi highway je sebenarnya. Ada tapi tak pernah dipedulikan. Ada manusia pesen buang sampah sengaja tepi koridor/jalan dengan alasan kalau dia tak buang, makcik cleaner takkan ada kerja. Well diorang pun manusia kena ingat tu. Besar mana pun pangkat kau masuk kubur sorang sorang jugak nanti. So apa korang boleh buat ialah mula mulakanlah tegur makcik/pakcik tu. Nak turun ofis/kolej, tegur je makcik tu. 'Makcik, apa khabar?' 'Makcik dah makan?'. Benda benda simple macam tu akan buat hidup diorang lagi bermakna, sekaligus hidup korang pun akan bermakna sekali. Lagi bagus kalau sekali sekala, belikan air botol mineral ke 100 PLUS untuk diorang. Nak beli makanan simple simple macam kuih pun boleh. Bagi kat diorang. 'Makcik, ini ada kuih sikit saya beli untuk makcik. Makan la dulu lepasni boleh sambung kerja'. Percayalah hidup makcik tu akan bertambah ceria right after that moment.

Rezal Zambery dengan pakcik guard bini Mat Yo :-)


Kena ingat, hidup kita ni bukan pasal kita seorang je. Kalau asyik fikir pasal diri kita sendiri, takkan ke mana. Masalah kita ni kecik sangat kalau nak compare dengan orang lain sebenarnya. Do good, feel good.

Sunday, August 25, 2013

Anak yatim/Orang susah masa Ramadhan Syawal Zulkaedah Zulhijjah.

Kalau tgk calendar, bulan Syawal dah nak masuk fasa ketiga iaitu fasa terakhir. Walaupun dah terlambat, tetap aku nak ucapkan selamat hari raya buat kalian, maaf zahir batin, selamat memenuhi jemputan rumah terbuka, selamat membesarkan badan. Ramadan dah lepas, dan tak kisah lah apa yang kalian buat, semoga Ramadan lepas dapat kita manfaatkan, tak banyak sikit pun jadi daripada takde dan kosong. Tin yang kosong lama lama kalau kita isi penuh jugak kan.

Ramadan yang lepas aku ada baca satu post dekat FB. Ayatnya lebih kurang mcm ni, “RAMADAN: bulan anak anak yatim ada ibu dan bapa, orang miskin jadi kaya”, ini hanya ringkasan ye, dipendekkan sahaja. Jujurnya, aku pun blur maksud ayat ni mula mula. Dah baca betul betul baru faham maksud penulis. Aku taknak skeptical pada golongan yang membantu ni, sebab aku sendiri kadang kadang lupa pada mereka yang kurang, tak kisah dari segi wang atau kurang dari sudut kekeluargaan. Sebalikya aku tabik usaha murni kalian daripada orang yang tahu memerhati tanpa tampilkan diri mcm aku. Buat yang berkemampuan, setiap kali raya aku agak mesti ada 3-4 pasang baju raya yang kalau tgk kos perbelanjaan sekurang-kurangnya RM150 sepasang ke atas campur beli kain dan upah jahit. Lelaki sekarang pun tak kurang bila aku tgk harga pasaran sampin boleh cecah harga beribu. Itu hanya dilihat dari sudut individu, belum tgk kos satu keluarga lagi, dalam rumah nak tukar itu, tukar ini.

Berbalik pada ayat tadi, jauh kat sudut kecik hati aku ni cakap betul jugak. Golongan kurang mampu ni hanya dinaikkan taraf mereka masa bulan Ramadan. Ye, aku tak nafikan dalam bulan Ramadan tu ada malam yang lebih baik dari seribu bulan, seeloknya kita kejar ibadah dan salah satunya membantu mereka yang kurang mampu dan satu persoalan yang diangkat oleh penulis berkenaan ialah, dalam bulan Ramadan lah kita boleh tgk dalam akhbar pelbagai jenis majlis buka puasa yang menjemput sekali mana mana rumah anak yatim, orang orang miskin dan disertakan dengan pemberian bantuan buat mereka. Umum tahu dalam setahun ada dua belas bulan, 365 atau 366 hari dan dari jumlah itu Ramadan hanya 29 atau 30 hari daripadanya. Jadi mana tempat mereka untuk hari hari yang lain? Habis sebulan berpuasa masuk bulan Syawal datang pulak sambutan hari raya bersama golongan kurang berkemampuan ini, dan kemudian kita jumpa balik cerita mereka tahun hadapan?

D.

Gambar ni masa buat program dekat Baitul Hidayah.

Monday, July 1, 2013

Umrah Julai 2012. (Madinah)

Ini cerita 6 Julai hingga 18 Julai 2012 tapi bulan Julai 2013 baru nak update. Haram.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Lepas exam final semester 1st year haritu, aku dan seorang lagi rakan, Zaki berangkat untuk menunaikan umrah. Idea nak menunaikan umrah ni bukanlah dah rancang bertahun tahun. Respon diberi secara tiba tiba dekat Twitter. Kebetulan pulak ada pakej yang kena dengan bajet, proceed. Sebelum kami berangkat ada juga la pergi kursus umrah yang travel agency kelolakan. Owh ye kami pergi dengan Tiram Travel. Mula mula bila cakap dgn orang yang aku pergi dengan Tiram Travel ni ramai bagi feedback negative. Serius ni bukan sorang dua tapi ramai. Maybe sebab harga dia murah sikit so orang yang tak pernah pergi pun mula prejudis dengan servis yang ditawarkan. Bila diorang cakap mcm tu aku buat cool jelah. Padahal dalam hati aku dah gila babi apa pasal nak buat review travel agency pulak ni haram sungguh.

L to R. Zaki, Pakcik Haby and yours truly.

Kami bertolak dari KLIA dalam pukul 9 pagi macam tu. Fendy dengan Toi ada sekali menghantar aku dengan Zaki nak berlepas. Lepastu aku transit kat Sri Lanka dalam 4 jam macam tu baru sambung pergi Jeddah. Kat Sri Lanka takda apa yang menarik pun dekat airport tu. Cuma ada Teh Sri Lanka la yang orang dok kata sedap tu. Aku pergi check harga haram mahal. So sebabkan tak dapat bajet lagi duit yang nak guna masa umrah nanti so aku hold dulu taknak beli lagi. Balik nanti kena transit jugak so maybe beli time tu la kot.

Lepastu sampai Airport Terminal Haji. Sampai dalam maghrib macam tu la. Feel dia lain macam sikit jejak Tanah Arab. Sebak lah senang cerita. Next part dah settle passport apa semua kami naik bas berangkat ke Madinah. Mula mula plan nak dinner kat hotel kat Madinah tapi mutawif kami kata macam dah lewat je so decide makan kat kedai tepi jalan. Malam dekat padang pasir memang sejuk sikit lah kebetulan dah penat aku tertidur dalam bas. Bangun bangun je sebab dah sampai macam RNR diorang. Takdalah RNR sangat actually ada tempat makan toilet sikit sikit okay lah kan. Makanan dia punyalah banyak actually boleh makan dalam dua orang. Ayam dekat setengah ekor plus nasi macam dua pinggan. Tak habis lah tapi. Menyesal tapi itu pelajaran pertama dekat tempat orang.

Sampai Madinah dalam pukul 12-1 pagi jugaklah. Check in hotel. First turun bas tu again rasa lain macam sebab hotel betul betul dekat dengan Masjid Nabawi. MasyaAllah ini la tanah yang Nabi Muhammad pernah pijak dulu. Ustaz suruh kami unpack barang dulu lepastu jangan tidur sebab dalam sejam dua lagi nak subuh dah. Dalam bilik ada aku, Zaki, Pakcik Haby dengan Ustaz mutawif kami so kami perhati la kat tingkap semua construction yang ada dekat dengan hotel kami tu. Madinah tak pernah tidur. Pukul 1-2 pagi pun ramai lagi orang berjalan pergi Masjid Nabi memanfaatkan sepertiga malam. Allahurabbi.

Masjid Nabi. Kubah hijau tu tanda atas Raudhah.
So kami pun excited lah nak jejak Masjid. Mula mula ingat mesti masjid ni jauh sebab yelah kita bayar murah lepastu dapat review tak elok pulak before pergi. Memang takda husnuzon dah masa ni. Masa ni unik sebab dia ada dua kali azan. Satu azan nak kejutkan orang satu lagi baru betul azan subuh. Kami pun pergi la dengan ustaz for first time. Subhanallah rupanya masjid dengan hotel kami tu dekat sangat. Turun bawah pusing kanan, masuk bangunan kiri lepastu dah sampai kawasan masjid. Dalam 30-50 tapak je dari hotel. Masa ni memang rasa sebak tapi bersyukur sebab hotel dekat tu lagi kuat sebenarnya. Allah nak permudahkan. So Alhamdulillah tercapai hasrat jejak salah satu dari 3 masjid yang utama dalam Islam. Dalam masjid MasyaAllah cantik sangat design dalam dia dan selesa nak beribadah. Aircond dan air zam zam di mana mana memudahkan orang nak ibadat dalam masjid. Kalau dahaga boleh minum air zam zam. Part yang best dekat Madinah ni ialah nak ziarah Raudhah. Dalam masjid ni akan ada satu bahagian yang mana karpet dekat situ warna hijau dan kawasan ni bersebelahan dengan makam Rasulullah, Saidina Abu Bakar dan Saidina Umar. Ramai lah yang berebut nak duduk sini solat dan baca quran apa semua. Kawasan ni memang dikawal ketat sikit sebab memang sesak. Lepas subuh sampai tengahari biasanya dibuka untuk perempuan sahaja. Lepas pukul 12 nak masuk zohor tu dia akan bukak penghadang. Masa tu memang literally berlumba lari nak cop tempat. Keadaan kat area Raudhah boleh refer gambar gambar bawah.







Madinah ni memang cantik, tenang dah bersih. Seronok lah kat sini. Lagi seronok bila masjid bukak payung besar area sekitar masjid. Kagum. Hari first tu buat ziarah wajib keliling masjid. Lupa nak inform geng geng trip Tiram kalini aku rasa aku dengan Zaki antara yang paling muda sebab yang lain mostly makcik makcik ibu tunggal. Diorang kerja nurse dekat Johor. Ada jugak sepasang dua lagi yang datang laki bini dengan mak diorang. Rapat lah jugak dengan diorang. Paling rapat dengan ustaz sebenarnya sebab dia sempoi gila kot. Kami paling muda so banyak kali lah dia ajak lepak cerita macam macam pasal haji, umrah dan hidup. 

Nice.


So second day tu pergi ziarah Jabal Uhud. Dengar sejarah yang ustaz cerita masa ni, pastu tengok pulak tempat kejadian perang, otak aku cuba imagine apa yang terjadi masa tu. Sedih. Dekat situ jugak ada makam Saidina Hamzah, penghulu syuhada dengan 69 syuhada lain yang gugur waktu Perang Uhud. Nak menitik air mata tengok makam tu. Makam sini macam dipagar atau dihalang dengan tingkap kaca macam tu lah. Kejaiban kat sini yang aku alami ialah kat sini ada tingkap yang macam pecah sikit so kita boleh tengok direct ke dalam makam tu dan ada satu bau yang harum sangat dari makam tu. Subhanallah. Syuhada.


Dekat area situlah ada tingkap pecah.

Iran.


Lepastu kami ada juga melawat kilang mencetak Al-Quran. Berkesempatan melawat dalam kilang ni. Perempuan tak dibenarkan masuk dalam kilang. So geng geng hawa duduk luar jelah time ni. Lelaki yang lain masuk. Memang sistematik dan nampak bersih kawasan dalam kilang tu. Semua yang masuk dapat souvenir senashkah Al-Quran free kilang bagi. Masa ni abah aku masa dia pergi kena test baca Al-Fatihah tapi masa aku memang dia bagi macam tu je.


Kilang cetak Quran

Banyak lagi tempat yang kami ziarah. Ladang kurma etc tapi antara tempat menarik kat Madinah ni ialah Masjid Quba. Masjid pertama dibina oleh Nabi SAW. Nabi pernah bersabda tentang kebaikan Masjid Quba, "barang siapa yang mengambil wudhu di rumahnya dan mendirikan salat di dalamnya, maka ganjarannya sama dengan umrah" Riwayat Termizi. Terbayang macam mana keadaan asal masjid ni yang dulunya Baginda bina dengan pelepah tamar. 

Dalam masjid

Zaki Shukor.


Malam last tu ustaz bawak kami ke pasar kurma. Orang kata kalau nak beli kurma dan sebagainya elok beli kat Madinah sebab lagi murah dan lagi elok kualitinya. Banyak lah makcik makcik ni borong siap dibungkus terus dengan kotak semua. Kami yang bujang sedang sedang saja. Ini ada antara gambar gambar lain kat sekitar Masjid Nabawi.





Itu je pasal Madinah. Next part cerita pasal umrah wajib di Mekah. Perjalanan ke Mekah ambil masa dalam 6-8 jam jugak. Lengkap berihram sebab sampai sampai je kami akan buat umrah wajib. Insyaallah kalau ada mood datang akan sambung dua tiga hari lagi. Bosan kat rumah nak cari kerja part time cuti semester :-)

Ke Mekah








Friday, February 15, 2013

Exam, Result dan Allah.


Salam.

Hari dapat result. Tahniah pada yg dapat DL, dan yang tak dapat tu bawak bawak lah sedar diri dan cuba lagi next sem *cakap depan cermin*. Masa dapat result ni lah selalu dengar suara-suara yang cakap "si A belajar bukan main gigih, tapi result macam tu je". Ada pulak yang akan cakap "si B tu aku tgk tak belajar pun tapi result nokharom gempak". "C ni pulak puasa pun tak, tikar sejadah pun tak kenal tapi relaks ja 4 flat, nokharom sungguh" Dan sesungguhnya aku amat cemburu dgn manusia mcm B ni. Well tak payah nak jeles sangat sebenarnya. Allah ciptakan seseorang tu berbeza kemampuannya dengan yang lain jadi jangan risau. Semua ada kelebihan dan kekurangan. Untuk orang macam C tu, awak pernah dengar pasal Istidraj tak? Yelah abang pun bukan Imam Muda nak bagi lecture pasal Istidraj ni so bukak lah youtube cari kuliah kuliah pasal Istidraj ni.

Tapi sedar tak sedar kadang kadang keputusan exam tu boleh reflek macam mana hubungan kita dengan Pencipta. Keputusan exam tu kan rezeki dari Dia. Apa yang kau expect kalau solat tinggal, tak ingat pada Dia tapi kau harap rezeki yang kau dapat lebih. Analogi nya mudah, aku andaikan result tu mcm sebatang pokok. Kau tak semai, tak baja, tak bagi air. Jadi tak boleh lah nak berharap pokok tu tumbuh sihat. Konpem konpem lah pokok tu mati dengan jayanya. Ada orang Tuhan bagi ujian sikit, selalu lupa dekat Dia.  Itu sebenarnya cara untuk buat kita ingat dekat Dia, cuma manusia mudah lalai dan lupa. Result aku jatuh kali ni tapi chill lah. Next sem ada lagi kot. Aku pernah lalui saat terima result yang lagi teruk yang kesan dia jauh lagi teruk. Hidup je lagi siap makin gemuk ada lah.
-ihsan google-

Okay, masa serius. Kita ada dua tangan, kadang kadang rezeki yang diminta tak dapat di tangan kanan, sebab Dia selitkan di tangan kiri. Kadang kadang tak dapat apa yang diharapkan, sebab Dia nak kita ingat semula pada Dia. Mcm kita bercinta, nak sesuatu kita mintak, merayu dekat kekasih kita. Mcm tu jugak dengan Dia, kadang kadang rindu nak dengar hamba-Nya merayu dekat Dia. Dia tarik satu nikmat untuk buat kita datang balik pada Dia. Dan tak dapat apa yang diharapkan tak bermaksud Dia lupa dekat kita. Rezeki Dia datang dalam macam macam cara, banyak, luas. Kerja kita hanya untuk mencari dan sangka baik dengan Dia, mudah.  Kalau dah nama nya itu hak kita, Dia akan bagi tp kalau bukan, buat mcm mana pun still tak dapat. Cuma ingat kalau Dia amek sesuatu daripada pegangan kita, itu sebab ada yang lagi baik Dia nak bagi. Dia adil, tak beza beza kan siapa kita, Shila Amzah or Sharnaaz.


D.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...