Wednesday, May 13, 2009

pemilihan pegawai kadet (juruterbang) TUDM

Assalamualaikum
Setelah 23++ mengilangkan diri
Aku muncul kembali


Kat sini aku nak cerita pasal pengalaman aku pergi pemilihan KTU. Hari pertama ada 121++ calon Pegawai Kadet Kolej Tentera Udara yang melapor diri. Ada lagi 5 orang tengah tunggu kat transit Subang sana. Aku mula mula agak segan-segan cuak la bila aku tengok aku je budak RMC yang datang. Padahal dengar cerita ramai lagi. Adam, Bani, Acoi itu semua celaka dah janji nak datang tapi haram takda. Lepas dah tunggu dekat setengah jam, sorang-sorang mula tunjuk muka. Datang la lepas tu Cleo, Mok Bravo, Acap, Mejoh, Cakyop, Dinie (Arwah), Joe dengan Hamdi. Ada jugak budak budak ni. Lega aku.


Lepas tu mula sesi berkenalan. Aku perasan Cacat, budak ragbi Mckk. Kitaorang pun bertegur. Lepastu datang Hikam, budak koleq gak. Kenal punya kenal punya kenal, kami dah boleh buat group kat situ. Ahli ahlinya-


then mula sesi berkenalan..
ak perasan CACAT..bdak MCKK..ktowank pn btegur sape..then IKAM..dak MC gak..
pastu..knal punye kenal..
ktowank bley wt group kt situ..
ahli-ahlinya..
paan-rmc..
ikam-mckk
cacat-mckk
mocks-rmc
iskandar-smss
gajus-smt setapak
azizi-syah pekan
izhar-kusess
adli-mrsm alor gajah
hafizi-sas

fakhrul-sas
joe-rmc
dinie-rmc


Time tu memang best. Macam macam cerita keluar. Semua satu kepala kan. Kutuk mengutuk menjadi makanan ruji. Lagi lagi banyak budak sekolah laki, lagi best mengutuk. Isu isu terkini seperti jambu, gay dan awek memang tak dapat nak lari lah.


Ya memang betul, best gila babi. Lepastu basic medical. Senang je benda ni. Ramai la lepas. Lepastu start fizikal. Antaranya lari 3.2km bawah 18 minit tak silap aku. Ini pun ramai je yang lepas. Seminggu kat Ipoh, kami gerak gi PU Subang.


Kami menuju ke IPP (institut perubatan penerbangan) di KL BASE. Kami diuji dengan pemeriksaan yang lebih detail kat bahagian telinga, mata, ECG, BP, urine, Xray. Boleh tahan jugak la ramainya yang tak lepas kat sini. Kalau tak lepas sini dia hantar balik jangan risau.


Tinggal 80 lebih orang next stage. Kami bertolak ke Ipoh balik untuk apptitude test (Ujian Kecenderungan Udara). Bab ni aku mengaku memang susah. Ada 4 bahagian.


-english vocabulary (100 soklan 8minit)
-mechanical movement (30 soklan 11 minit)
-aircraft manouver (berapa soklan tah..8minit)
-lg satu seksyen aku tak ingat (mase diberi 11 minit..)


Masa ni ramai jugak la tak lepas apptitude. Yang tak lepas ada pilihan nak pergi masuk pemilihan KTL. Ada yang join sana. Tinggal la 51 orang yang lulus apptitude test tu. Lepas tu terus pergi temuduga akademik. Lepastu lembaga awal. Finally lembaga No 3. Calon yang berjaya akan melapor 8 Jun untuk angkat sumpah semua.


Goodluck.

11 comments:

ifasrlef said...

hye farhan!! hehehe
so, dpt tak??

khairul farhan said...

dapat je..
alhamdulillah..

ifasrlef said...

bgus! hehe..

ihsyan said...

salam, bleh tnya x.. apa klyakan jdi pilot TUDM ni??... then pas2 kalo dah jdi pilot 2 ble X resign n p apply jdi pilot MAS ke AIR ASIA ke..????

Anonymous said...

der, nk tanyer..ujian aptitude bertulis ker objektif??

dia tanye soalan caner hah??

khairul farhan said...

ihsyan: kelayakan boleh cek dengan Kementerian Pertahanan bila-bila masa. Takut dia ubah setiap tahun. Boleh

Anonymous: bertulis. 4 segmen. macam aku cerita dalam blog

Anonymous said...

salam,nk tnye skit,cmne nk tahu intake for KTU ni??saya ni bru je lpas spm 2010.skang ni tga tnggu result n brmint nk join KTU ni as pegawai kadet,hope abg bley tlong saya,oke,thanks!

~hAKim ZaiLAn~ said...

pergh..susah gila pemilihan ktu...

qasidahbhm said...

nak...tanye..camne nak mohon ktu

qasidahbhm said...

nak tnye..camne nak mohon KTU

dinesh kumar shanmugam said...

Nak tanya sikit...aq baru dapat surat dari tudm...tepilih sbg perajurit muda...ada chance tak utk jadi pilot tudm??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...