Monday, July 5, 2010

Tips bila berlari/jogging (part 2)

Setelah ada mood untuk menulis, jom tengok pulak apa yang ada kat part 2 ni.

Disclaimer: Aku bukanlah atlet Malaysia atau Asia atau mewakili Bumi ke Kejohanan Olahraga Antara PLanet. Jadi apa yang ditulis hanyalah berdasarkan pengalaman semata-mata. Dan aku tulis ni nak seronok-seronok. Ingat eh.

Lepas semua kelengkapan dah siap seperti di entry Part 1 sebelum ni, korang dah mula perah otak mana korang lari/jog nanti. Sebaiknya korang jog/lari dekat taman tasik or taman apa-apa lah dekat rumah korang kecuali taman burung dan taman buaya. Kelebihan jog/lari dekat sini ialah suasana yang lebih nyaman, tenang dan selamat kalau compare dengan tepi jalanraya. Bukan tak boleh jog tepi jalan, tapi risiko kena langgar amatlah tinggi berdasarkan prestasi pemandu-pemandu Malaysia. Selain tu, kalau jog/lari kat taman, bagi yang bujang mahupun yang dah berkahwin (lelaki terutamanya) secara automatik akan naik semangat nak berlari/jog lepas tengok anak-anak dara mahupun mak dara yang lain berlari. Ini bagus sebab korang mesti malu nak berhenti jog mahupun berjalan sebab taknak di-cop lemah/tak macho/dan sebagainya. Mesti korang akan berlari macam runner Kenya walaupun jantung korang dah nak meletup.
---->scene bertemu jodoh kat taman tasik. HAHAHA

Ok. Kalau dah berlari tu, kalau taknak malu depan awek-awek or mak-mak awek, mesti la kena ada stamina betul tak? Untuk mendapatkan stamina yang tinggi, mulakan dari bawah. Kan korang dah set trek yang bakal korang lari tu kan? Untuk sesi pertama yakni hari pertama, try jalan-jalan dulu pusing trek, kalau rasa trek tu tak cukup jauh, pusing la 2 kali. Kalau rasa tak keluar peluh lagi, boleh la pusing 15 kali pun janji jangan berlari lagi, cukup hanya berjalan.

Hari kedua pulak, baru start program. Dengan menggunakan sifir korang, jogging lah korang untuk 2km. Pandai-pandai lah agak sampai mana 2km tu. Ramai yang tanya apa beza jogging dengan lari? Jogging ialah apabila korang boleh nyanyi lagu Negaraku walaupun tersekat-sekat sambil melakukan aktiviti 'jogging' tu. Manakala berlari pula adalah apabila korang memang langsung tak boleh nak sebut perkataan Negaraku tu apatah lagi menyanyi. Tapi kalau pecut lak, adalah keadaan di mana korang memang tak boleh ingat langsung apakah Negaraku itu dan korang tak berkesempatan nak pandang awek-awek sebelah korang. Jadi, itulah beza ketiga-tiga benda tu.

Bila dah habis jog tu, jangan terus duduk or teguk 100plus yang korang beli dari 7-eleven tadi. Jangan berhenti mendadak sebab nanti maybe badan korang akan mengalami kejutan yang teruk dari berlari ke duduk. Lepas dah cecak jarak 2km, slow-slow jalan area situ. Tarik nafas and hembus untuk sistem pernafasan korang stabil balik. Dah habis, buat lah sesi sejukkan badan. Lebih kurang macam warm up jugak.

Kalau ada sebarang keraguan, sila-lah rujuk disclamier kat atas entry ni kalau korang lupa nak baca masa awal-awal tadi.hehehe. Dah puas merepek, kelas aku nak start dah pukul 2 ni, maka gerak dulu. Tengah cari apa nak tulis kat part 3 (finale)

7 comments:

Affan Ruslan said...

thanks bro.
berguna gak tu.

tapi aku ni mmg jarang gle joging, klu tiba2 nak jog, jog je lah. tu yg kdng2 pnt gle tu.

Cik Bucken said...

cik bucken mmg lemah bab joging2 ni. bkn malas tp cik bucken ade low bp. diulang..bukan malas ye..huhuhu~

cik kiTTy said...

excuse me???
HELLO????
kejam!!
I dah cukup turun naik tangga hari2 oke..
lagi pon mana ade park nak usha encik2 dara hahaha

arifadela said...

ble jd cikgu pj kat maktab do..
ganti dulang..

Zakiyah Zainon said...

dah lama akak tak jogging...dulu satu kampus boleh pusing non stop!
kena fit sebab suka panjat gunung..

tq singgah ke blog akak...singgah la lagi!

Che Armster said...

aiseh.. aku satu kategori dengan Anith Amirah rupanya.. patutla berat badan tembak ke langit kaw kaw >.<"

chYraLis said...

thanks for the sharing session... good info.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...