Thursday, August 12, 2010

Selamat Berpuasa kali terakhir

Tajuk entry maybe agak kontroversi tapi ini lah dunia. Tak mustahil ini Ramadhan yang terakhir buat kita. Ramadhan, bulan yang ditunggu-tunggu oleh sekelompok manusia yang dambakan rahmat dan pahala yang telah dijanjikan oleh Nya. Mungkin tahun ni kita sempat bersahur dan berbuka bersama orang tersayang tapi siapa boleh guarantee korang dapat buat benda yang sama tahun depan?

*mood serius dah hilang tapi apa yang aku tulis tu memang serius dan renung-renungkanlah

Selamat menjalani ibadah puasa buat kalian yang sedang membaca. Harini yakni hari kedua berpuasa menandakan ada 27/28 hari lagi untuk kita umat manusia berhari raya. Kat sini depan laptop ni tiba-tiba aku teirngat pengalaman berpuasa masa kecik-kecik. Masa dalam darjah 1 or 2, aku ingat lagi yang pasal kes masuk bilik mandi semata-mata nak minum air paip. Hahahahaha. Masa panas terik matahari tu dah membuatkan tubuh aku terkujur layu di sofa, tiba-tiba aku rasa dahaga gila lalu melangkah be bilik mandi. Lalu disuakan mulut ku ke air paip yang tiba-tiba bertukar rasa menjadi fresh oren (imagination). Nikmat gila rasa air paip time tu, padahal rasa klorin je tapi memang sedap ah. Puas. Bila aku dok baring-baring tadi, baru aku sedar betapa bodoh nya aku masa tu. Kenapa aku tak order je Domino's or McD masa tu? dah semestinya lagi sedap kalau nak compare dengan air paip lauk klorin tu. Hahaha. Paling kurang pun tapau KFC balik rumah makan. Tapi aku baru ingat masa tu umur aku baru 7 ke 8 tahun, so, akal  pun tak panjang lagi macam sekarang. Haahaha
--->air fresh oren aku masa darjah 1

Lagi satu benda yang aku suka masa bulan puasa ni adalah Ayam Percik. Sedap gila weyh ayam percik ni. Kelantan style pun best gak yang kuah putih tu. Sedap amatlah sedap. So, bakal bini aku wajib pandai masak benda ni. HAHAHAHAHA.. Kejam gila aku nak cari bini. Kalau bulan puasa ni, aku rasa aku boleh makan ayam percik ni saja without nasi. Taksub kan aku kat ayam percik? tapi memang sedap. Urghhh..


                                   
---> gambar pun nampak sedap kan??

Selamat berpuasa lah rakan-rakan. Walaupun aku suka ayam percik tapi aku bukan selalu makan pun sebab malas nak pergi beli kat bazaar. Ingat jangan beli macam perut kau ada 9 tapi ingat lah bahawasanya perut kay ada 1 je so, budget-budget lah bila nak beli. Jangan sampai membazir.

7 comments:

/Dayah//Nurul/ said...

yes, sedap kan ayam percik. marvellous :) selamat berpuasa

Amanda Eltiqaz said...

uish...tak baik kecurkan orangg~~~

:.Noor Zaleha Jaafar.: said...

Salam..Paan...!!! Lelong Lelong...Sapa nk jadi calun isteri Paan kena pandai beli ayam percik dimana ada..hari2 pun dia makan..tanpa nasi..pun dia boleh survive..hE..HE..SENANG KAN X YAH MASAK!!! beli saja..Selamat berpuasa...

saya said...

sebab mood serius yg baca ponkene buat muka serius gak nih.. sampakerut2 dahi ni baca entry esp bila tibe part ayam panggang. choiiii..... sabar, sabar.....

sarah shafie said...

aym tu tk boleh blah..trliur..

Khadijah Nas said...

pergh ayam percik itu sungguh terliur...!

Betul kata-kata kamu. Ramadhan kali ini pun kita tidak tahu adakah sempat kita menghabiskannya dan mencukupkannya untuk sebulan kan. So berdoa agar dipanjangkan umur untuk berpeluang terus melakukan ibadah kepada yang Maha Esa. :)

farah said...

semoga ramadhan ini bukan ramadhan terakhir kita :)

Eh , ayam percik memang terbaik la ! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...