Wednesday, August 25, 2010

update Ramadhan + upcoming Syawal

A.s.s.a.l.a.m.u.a.l.a.i.k.u.m. serta salam sejahtera bagi yang tak boleh jawab salam.

Terpacaknya aku depan laptop Acer aku yang cantik ni adalah bertujuan untuk mengupdate serba sedikit pasal hidup aku. Kenapa aku tulis blog? kenapa tak tulis dalam diari je? baru la mantap ada diari. Jawapan aku: malas nak pergi Kinokuniya beli diari keluarkan duit RM23.50 semata-mata nak beli diari yang kulit buku dia sikit lagi nak taraf jambu air warna pink langsat. Bukanlah aku mendiskriminasikan lelaki yang ada diari tapi jiwa aku tak sampai tahap tu lagi. Aku prefer blog sebab blog senang sikit sebab dapat melahirkan insan yang seimbang dari segi rohaniah dan batiniah. Okay itu tipu. Senang je. Sebab dia free. Kau tulis berapa banyak pun sama je kos dia. Still free. Kalau kau pakai P1 Wimax or berukband yang lain maybe la kau kena bayar. Tapi siapa suruh ngada-ngada pakai berukband walaupun kau tahu servis dia amatlah mendukacitakan? Nak tengok video kat YouTube pun kena buffer lama gila. Kalau start click video tu masa buka puasa, InsyaAllah lepas terawih 20 rakaat baru siap video tu. Itu pun tak habis lagi ada dalam 10 saat tak siap. Tapi kalau nak tulis blog,  pergi la curi line orang or else melukut di tepi bilik kat hostel kau mengharapkan wifi yang lajunya sikit lagi nak sama dengan siput babi.

Sekarang ni hari ke-15 puasa menandakan bahawa bermulanya bacaan qunut dalam solat witir kita. Secara automatik-nya korang ada 2 minggu lagi nak berterawih or buat amal ibadat sebanyak-banyaknya. Pahala berlipat kali ganda. Ini kira bulan pesta la. Semuanya berganda-ganda. Ini kira Mega Sales la untuk umat islam sebab Dia bagi berlipat kali ganda pahala bagi setiap apa amalan yang kau buat. Bukan aku yang cakap, tapi Allah yang janji. Benda best takkan nak tinggalkan?

Untuk pengetahuan kalian, aku sedang membuat attachment di Plaza Perangsang, Shah Alam atau lebih tepat lagi di Tetuan Farah A.Zabir & Partners selama 2 minggu. Owh kerja sebagai lawyer amatlah menakutkan. Muahaha. 8.30pagi ke 4.30 petang (Ramadhan) and baru lah aku faham kenapa orang kata waktu kerja sangat lah tension. Nak tunggu sampai 4.30 tu pergh..lama gila.
-->baju melayu yang dah kurang minat
Tahun ni juga aku tak beli baju melayu memangdangkan interest aku untuk memakai baju melayu di pagi raya sudah menurun. Masa break pukul 1-2 kat firm aku tu, aku gerak ke SACC, PKNS dan Alam Sentral jalan-jalan cari makan dengan Husni. Tiba-tiba ternampak satu baju yang lawa gila. Tanpa berfikir panjang, aku beli sekeping. *sekeping kah? Akan ku pakai nanti pagi raya.

--->ini la baju raya aku tahu ni ganti baju melayu: baju indon

Raya tahun ni jugak, aku akan beraya di Kelantan. Mungkin solat sunat raya di belah Umi dan lepastu pergi rumah Atok belah Abah. Aku akan balik sana 8/9 tapi maybe tak lama sangat sebab Hafiza nak UPSR minggu depan nya.

Chow.

3 comments:

joegrimjow said...

haaa, kat shah alam je ke>
jom bukak puasa blogger sabtu ni jom
kat dataran shah alam

GaDis CoMeL said...

tak cool ek kalau lelaki ada diari? keh3x

Afiqah Azmee said...

hengsem lah baju melayu yang tengah2 tuh.
macam pakai kain jek ekeke.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...