Monday, June 6, 2011

Ini cerita orang tak berapa senang

Tengah tension study untuk exam ni. Jumaat lepas aku baru lepas paper statistic dengan economics. Macam haram.


Aku on the way balik rumah dari HELP. Kena la naik komuter yang selesa tu. Selalu sangat aku rasa naik KTM ni sampaikan akak jaga tiket tu pun aku dah tahu apa nama dia. Makan kat KL Sentral punya foodcourt lak confirm tak lari dari RM10. Takpa, memang aku anak tauke balak. Akak yong taw foo tu pulak hari jumaat je memang ada muka aku. Aku rasa dia mesti menyampah tengok muka aku. Takpa kak, nanti saya tak makan sini dah. Huh. Actually takdala sedap mana cuma aku memang gian yong taw foo. Sebab tu dulu ada keinginan nak kahwin dengan amoy. Aku nak breakfast, lunch, tea, dinner, supper semua yong taw foo. Lihatlah dunia betapa tak-fikir-panjangnya aku dulu. Kah3 itu masa tak matang. Yong taw foo punya cerita dah habis.


Aku turun platform 5. Ini masa kemuncak orang balik kerja. Padahal aku dah tahu ini masa org balik kerja tapi kaki tu nak jugak menapak balik Shah Alam time-time ni. Kurang cerdik kau ni Paan. Bila aku masuk je memang berebut mcm main ragbi la kan. Aku takpa la BUJANG bawak beg galas je. Aku dari tadi usha seorang ibu muda bersama 2 org anaknya. Ibu muda ye bukan Imam Muda. Seorang still baby lagi so dia kena dukung sebelah tangan. Sorang lagi dia kena pimpin. Umur dalam 5 tahun mcm tu tapi budak tu cerdik aku tengok time tengah tunggu train dia bukak buku walaupun aku tahu itu buku mak dia and dia still tak tahu baca. Bayangkanlah tengah-tengah waktu puncak tu mcm mana la ibu muda ni nak masuk dalam train dengan 2 org anak dia tu? Orang semua bersesak-sesak tak pandang dah perempuan ni. Nampak sgt selfish kita orang Malaysia ni. Masa dalam train, memang bersesak gila lah, tapi perempuan ni steady je dengan anak dia. Kita nampak steady padahal konpem penat gila dukung anak sebalah tangan, sebelah lagi nk berpaut kat pemegang taknak bagi jatuh.
-Ini la gamaknya-

Aku perasan ada sorang mamat ni dari tadi nak bangun tapi tak terbangun. Dia nak bangun tapi dihalang dek bini dia. Aku geleng kepala. Tak tahu la dia perasan ke tak. Mungkin bini dia nak dia teman dia duduk kat sebelah. Mungkin. Aku geleng kepala lagi. Apa bini dia tu tak nampak ke ada lagi orang yang memerlukan seat tu? Ingat suami kau tu Seth Tan nak melekat dengan kau 24 jam? Aku perasan yang mamat tu dah mula berperang dgn diri sendiri nekad nak bangun. Last-last dia bangun gak bagi seat tu kat ibu muda tu. Bini dia buat muka. Haram gila muka dia. memang attitude gila dowh perempuan tu. Atleast aku lega la bila tengok ibu muda tu dah boleh duduk dengan anak dia yang aku agak 5 tahun duduk beriba dengan dia. Serius lega.

Ini aku nak tekankan bila naik public tak kira la bas ke train apa jenis sekalipun. Utamakan la orang yang lebih memerlukan. Serius dowh. Kalau boleh aku nak buat kempen kesedaran tapi tulis blog je yang aku mampu setakat ni. Tak rugi pun bagi seat kat orang. Ye memang kau penat tapi kau pernah pikir keaddan diorang kalau penat mcm mana? Tak fikir kan? Pesan la kat kawan-kawan kita. Jangan jadi ignorant sangat. 

Owh ye, mamat yang Seth Tan tu tadi berdiri depan aku. Aku kata 'Bagus bang,  tak ramai orang mcm ni sekarang'

18 comments:

NenekPenne said...

teruk laa bini orang tu....
nanti kat rumah, suruh bini orang tu riba laki dia..kau nak melekat sangat kan??? ha ha ha..

Aiman Ariffin said...

so true! no matter where you are, pls have courtesy! haih

Cik Parachumie said...

haha... i tiap2 minggu balik naik ktm n mcm2 ragam dh jumpa. plg teruk i jmpa n pernh happen kt i. laki indian yg dh old. gs wo..... dh tgh rmai..kan.. i dgn old man tu trpksa rapat. n then makin lma rasa dye makin rapat n then i beralih tmpt.. tgk2.. oh no!!! mmg gs lol... hanya i n makcik tu je nmpk sesuatu bila old man selak baju dye.. huh.. sabar lah..

zuri amani said...

sumpah, dulu pn aku jmpe situasi cmni gak. tp aku baik aku kasi laa. time aku travel dr sg buloh-serembn. makcik tu naik kt kajang. aku bg ngn harapan die trun dkt2 je skali trun serembn jugekk. dalm hati 'tu dia, hamik kau'.

aku kuatkn semngt utk ikhlas. sampai seremban, makcik tu mntk tolong pegang baby die. aku tak brani so prefer bawakkn luggage yg gedabak besar and 1 lg beg. dr ktm srembn ke terminal 1. barai tgn aku. HAHA.

aku harap sacrifice aku berbaloi

Joey said...

tahniah kat bro tu. pahala pun byk. ala bini die nak marah2, mlm2 kang cari lain baru tau. wakakakka

Lizzie Yasmin said...

Dh lama aku tak nek train, tapi dulu mau setaun jgk berperang hari2 nek train balik keje...
itu baru bab nak masuk train, blum kes tersepit dpn pintu dan dihala aircond semulajadi... nak plak train stack, mau pitam dalam tue.. hahaha

shada wentz said...

bgus abg seth tan. nak sainnnnnn! keh3 ;)

tu lah. considerate la sikit kan. kena pikirkan org laen jugak.

~hAKim ZaiLAn~ said...

aku pon mnyampah gak bila bdak2 muda duduk kat dlm lrt..padahal ada org yg lebih mmerlukan..macam sh*t.

shara bunga said...

siot jew bini mcm tuh. grrr

Adam Narzuan said...

keteuk jer kpala bini 2...
adam ziarah dari comment d 2dayblogger

Hans said...

tahniah pada abang tu sebab tak takut bini
kalau aku dah aku cakap dah dkt abang tu suruh bini dia bangun sekali
mengada tul bini dia tu

Juvana Episod 7

schaze zainn said...

nasib baik la duduk ipoh tak la sesak sangat sampai macam ni. :D
tapi bila drive balik tu yang sakit jiwa. lori berlonggok berlumba-lumba.haish.kadang-kadang rasa tak selamat pulak. sebab saya kerja kat area industrial zone, so memang banyak bus dan lori besar-besar.haish.

Nik Husna said...

kenapa ibu muda tu tak naik gerabak wanita je?..bukan ada ke?

Rollo De Pelicula said...

cepat update baru :-)

Review Filem KL Gangster

khairul farhan said...

Nenek Penne-Haha. Kau ni kejam sangat lah. Tak agak2

Aiman- Yup nak mencapai negar maju tapi mentaliti? 3rd class

Parachumie: Okay u patut buat cerita pasal GS lak. I xde pengalaman xleh buat. Hahaha

Amani- Jangan risau, Allah ada tengok kau buat benda tu

Joey-nasib baik aku tak advise mcm tu kat laki tu. hehe

Lizzie- ini pun sama kena buat entry lain. Mesti menarik. Hahaha

Shada Wentz- Seth Tan ni x mcm Aaron Aziz okay. Haha

Hakim-Betul tu. Nak2 lagi budak2 upnm. Xleh duduk. haha

Shara- Dia kan bini Seth Tan

Adam- haha. Kita tegur dengan hati je

Hans-Salah. Kalau aku, aku suruh cari bini lain. haha

Schaze- itu la bukan semua orang senang kat mana2 pun. Mesti ada yg kurang bernasib baik

Husna- Itu takdapat dipastikan. aku jumpa dia pun atas gerabak campur. Aku confirm kalau naik atas gerabak perempuan sama gak.In fact, lagi penuh n pack

titan said...

bini dia jeles sangat kot. heheh..

Puteri Biru said...

nak kena sekolahkan bini dia tu. LOL

cik ery said...

bgus la bro tu..

haishh.bini dye kne dgq kmpen dlu kot.haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...