Monday, July 1, 2013

Umrah Julai 2012. (Madinah)

Ini cerita 6 Julai hingga 18 Julai 2012 tapi bulan Julai 2013 baru nak update. Haram.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Lepas exam final semester 1st year haritu, aku dan seorang lagi rakan, Zaki berangkat untuk menunaikan umrah. Idea nak menunaikan umrah ni bukanlah dah rancang bertahun tahun. Respon diberi secara tiba tiba dekat Twitter. Kebetulan pulak ada pakej yang kena dengan bajet, proceed. Sebelum kami berangkat ada juga la pergi kursus umrah yang travel agency kelolakan. Owh ye kami pergi dengan Tiram Travel. Mula mula bila cakap dgn orang yang aku pergi dengan Tiram Travel ni ramai bagi feedback negative. Serius ni bukan sorang dua tapi ramai. Maybe sebab harga dia murah sikit so orang yang tak pernah pergi pun mula prejudis dengan servis yang ditawarkan. Bila diorang cakap mcm tu aku buat cool jelah. Padahal dalam hati aku dah gila babi apa pasal nak buat review travel agency pulak ni haram sungguh.

L to R. Zaki, Pakcik Haby and yours truly.

Kami bertolak dari KLIA dalam pukul 9 pagi macam tu. Fendy dengan Toi ada sekali menghantar aku dengan Zaki nak berlepas. Lepastu aku transit kat Sri Lanka dalam 4 jam macam tu baru sambung pergi Jeddah. Kat Sri Lanka takda apa yang menarik pun dekat airport tu. Cuma ada Teh Sri Lanka la yang orang dok kata sedap tu. Aku pergi check harga haram mahal. So sebabkan tak dapat bajet lagi duit yang nak guna masa umrah nanti so aku hold dulu taknak beli lagi. Balik nanti kena transit jugak so maybe beli time tu la kot.

Lepastu sampai Airport Terminal Haji. Sampai dalam maghrib macam tu la. Feel dia lain macam sikit jejak Tanah Arab. Sebak lah senang cerita. Next part dah settle passport apa semua kami naik bas berangkat ke Madinah. Mula mula plan nak dinner kat hotel kat Madinah tapi mutawif kami kata macam dah lewat je so decide makan kat kedai tepi jalan. Malam dekat padang pasir memang sejuk sikit lah kebetulan dah penat aku tertidur dalam bas. Bangun bangun je sebab dah sampai macam RNR diorang. Takdalah RNR sangat actually ada tempat makan toilet sikit sikit okay lah kan. Makanan dia punyalah banyak actually boleh makan dalam dua orang. Ayam dekat setengah ekor plus nasi macam dua pinggan. Tak habis lah tapi. Menyesal tapi itu pelajaran pertama dekat tempat orang.

Sampai Madinah dalam pukul 12-1 pagi jugaklah. Check in hotel. First turun bas tu again rasa lain macam sebab hotel betul betul dekat dengan Masjid Nabawi. MasyaAllah ini la tanah yang Nabi Muhammad pernah pijak dulu. Ustaz suruh kami unpack barang dulu lepastu jangan tidur sebab dalam sejam dua lagi nak subuh dah. Dalam bilik ada aku, Zaki, Pakcik Haby dengan Ustaz mutawif kami so kami perhati la kat tingkap semua construction yang ada dekat dengan hotel kami tu. Madinah tak pernah tidur. Pukul 1-2 pagi pun ramai lagi orang berjalan pergi Masjid Nabi memanfaatkan sepertiga malam. Allahurabbi.

Masjid Nabi. Kubah hijau tu tanda atas Raudhah.
So kami pun excited lah nak jejak Masjid. Mula mula ingat mesti masjid ni jauh sebab yelah kita bayar murah lepastu dapat review tak elok pulak before pergi. Memang takda husnuzon dah masa ni. Masa ni unik sebab dia ada dua kali azan. Satu azan nak kejutkan orang satu lagi baru betul azan subuh. Kami pun pergi la dengan ustaz for first time. Subhanallah rupanya masjid dengan hotel kami tu dekat sangat. Turun bawah pusing kanan, masuk bangunan kiri lepastu dah sampai kawasan masjid. Dalam 30-50 tapak je dari hotel. Masa ni memang rasa sebak tapi bersyukur sebab hotel dekat tu lagi kuat sebenarnya. Allah nak permudahkan. So Alhamdulillah tercapai hasrat jejak salah satu dari 3 masjid yang utama dalam Islam. Dalam masjid MasyaAllah cantik sangat design dalam dia dan selesa nak beribadah. Aircond dan air zam zam di mana mana memudahkan orang nak ibadat dalam masjid. Kalau dahaga boleh minum air zam zam. Part yang best dekat Madinah ni ialah nak ziarah Raudhah. Dalam masjid ni akan ada satu bahagian yang mana karpet dekat situ warna hijau dan kawasan ni bersebelahan dengan makam Rasulullah, Saidina Abu Bakar dan Saidina Umar. Ramai lah yang berebut nak duduk sini solat dan baca quran apa semua. Kawasan ni memang dikawal ketat sikit sebab memang sesak. Lepas subuh sampai tengahari biasanya dibuka untuk perempuan sahaja. Lepas pukul 12 nak masuk zohor tu dia akan bukak penghadang. Masa tu memang literally berlumba lari nak cop tempat. Keadaan kat area Raudhah boleh refer gambar gambar bawah.







Madinah ni memang cantik, tenang dah bersih. Seronok lah kat sini. Lagi seronok bila masjid bukak payung besar area sekitar masjid. Kagum. Hari first tu buat ziarah wajib keliling masjid. Lupa nak inform geng geng trip Tiram kalini aku rasa aku dengan Zaki antara yang paling muda sebab yang lain mostly makcik makcik ibu tunggal. Diorang kerja nurse dekat Johor. Ada jugak sepasang dua lagi yang datang laki bini dengan mak diorang. Rapat lah jugak dengan diorang. Paling rapat dengan ustaz sebenarnya sebab dia sempoi gila kot. Kami paling muda so banyak kali lah dia ajak lepak cerita macam macam pasal haji, umrah dan hidup. 

Nice.


So second day tu pergi ziarah Jabal Uhud. Dengar sejarah yang ustaz cerita masa ni, pastu tengok pulak tempat kejadian perang, otak aku cuba imagine apa yang terjadi masa tu. Sedih. Dekat situ jugak ada makam Saidina Hamzah, penghulu syuhada dengan 69 syuhada lain yang gugur waktu Perang Uhud. Nak menitik air mata tengok makam tu. Makam sini macam dipagar atau dihalang dengan tingkap kaca macam tu lah. Kejaiban kat sini yang aku alami ialah kat sini ada tingkap yang macam pecah sikit so kita boleh tengok direct ke dalam makam tu dan ada satu bau yang harum sangat dari makam tu. Subhanallah. Syuhada.


Dekat area situlah ada tingkap pecah.

Iran.


Lepastu kami ada juga melawat kilang mencetak Al-Quran. Berkesempatan melawat dalam kilang ni. Perempuan tak dibenarkan masuk dalam kilang. So geng geng hawa duduk luar jelah time ni. Lelaki yang lain masuk. Memang sistematik dan nampak bersih kawasan dalam kilang tu. Semua yang masuk dapat souvenir senashkah Al-Quran free kilang bagi. Masa ni abah aku masa dia pergi kena test baca Al-Fatihah tapi masa aku memang dia bagi macam tu je.


Kilang cetak Quran

Banyak lagi tempat yang kami ziarah. Ladang kurma etc tapi antara tempat menarik kat Madinah ni ialah Masjid Quba. Masjid pertama dibina oleh Nabi SAW. Nabi pernah bersabda tentang kebaikan Masjid Quba, "barang siapa yang mengambil wudhu di rumahnya dan mendirikan salat di dalamnya, maka ganjarannya sama dengan umrah" Riwayat Termizi. Terbayang macam mana keadaan asal masjid ni yang dulunya Baginda bina dengan pelepah tamar. 

Dalam masjid

Zaki Shukor.


Malam last tu ustaz bawak kami ke pasar kurma. Orang kata kalau nak beli kurma dan sebagainya elok beli kat Madinah sebab lagi murah dan lagi elok kualitinya. Banyak lah makcik makcik ni borong siap dibungkus terus dengan kotak semua. Kami yang bujang sedang sedang saja. Ini ada antara gambar gambar lain kat sekitar Masjid Nabawi.





Itu je pasal Madinah. Next part cerita pasal umrah wajib di Mekah. Perjalanan ke Mekah ambil masa dalam 6-8 jam jugak. Lengkap berihram sebab sampai sampai je kami akan buat umrah wajib. Insyaallah kalau ada mood datang akan sambung dua tiga hari lagi. Bosan kat rumah nak cari kerja part time cuti semester :-)

Ke Mekah








3 comments:

Yong Sofea said...

tahniah sebab dah menjejakkan kaki ke sana. kau buat aku rasa cemburu.

giliran aku mungkin nanti, insyaAllah. baru pasang niat :)

Wak Gelas™ said...

salam ziarah dan selamat hariraya..,ehhEe

ruqayya said...

Masya Allah. Tq for the tips. May Allah rewards you with good deeds, Insya Allah. Moga kita makin bersedia mentally, physically , emotionally dan spiritually dalam melakukan ibadah sesempurna mungkin.

Anway, bagi jemaah wanita saya suka sarankan untuk menggunakan Tudung Werda SOLAT-READY . Tudung ni sangat mudah diguna pakai untuk umrah. Insya Allah tak perlu lagi nak bawa telekung banyak-banyak.

Semoga ibadah kita dapat dilakukan sebaik--baiknya...Insya Allah

Ruqayya has just posted on..... Beli pun dapat pahala. Macamana tu?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...