Saturday, May 8, 2010

Polis Malaysia

SEREMBAN: Seorang konstabel polis digantung tugas selepas menembak remaja berusia 17 tahun, Mohd Azizi Aziz, yang enggan memberhentikan motosikalnya ketika dikejar kereta peronda di persimpangan Kampung Ujong Pasir, Jalan Seremban-Jelebu, 3.30 pagi tadi.

Ketua Polis Negeri, Datuk Osman Salleh berkata, konstabel berkenaan melepaskan tembakan amaran tetapi mengenai mangsa yang memecut laju dan bergerak ke kiri dan kanan jalan.

Katanya, anggota polis berkenaan yang baru berkhidmat lebih setahun, digantung tugas serta merta kerana melepaskan tembakan tanpa sebab kukuh dirinya terancam.

“Saya menganggap kejadian ini sebagai kesalahan menggunakan kuasa. Saya kesal dengan insiden ini kerana anggota terbabit telah menembak tanpa justifikasi yang telah ditetapkan Perintah Tetap Ketua Polis Negara," katanya.

Mangsa yang sudah menjalani pembedahan di perut dan usus kini berada dalam keadaan stabil di Hospital Tuanku Jaafar (HTJ) Seremban.

Ini adalah kes kedua selepas kematian arwah Aminul Rashid yang ditembak di belakang kepalanya. Orang ramai dengan cukup senang menyalahkan pihak polis diatas kedua-dua kejadian tersebut. Bagi saya, jika direnung semula apa yang anggota polis ni buat, tiada apa yang salah sebenarnya. (Bahasa kembali rojak, susah nak stay dengan format SPM) Dua-dua mangsa 'kekejaman polis' yang orang sibuk dok canang ni sebenarnya cuba nak lari dari kereta peronda polis. Apa masalahnya kalau korank berhenti je?? aku rasa xde apa-apa pun, paling hebat pun masuk lokap malam tu. Yela, xdela teruk sgt kalau nak compare dengan tembakan yang bakal membuatkan korang end-up kat liang lahad yang indah. Sebenarnya, tindakan kita yang menyalahkan pihak polis ni sebenarnya bakal memakan diri kita sendiri kelak. Pihak polis sendiri mungkin demoralise nanti. Tak pasal-pasal lepas ni diorang pun buat kerja nak tak nak je. Sebab apa?? sebab bila diorang komited dengan tugas, orang bising-bising, buat group kat FB kata polis kejam dan kalau boleh nak kata kat semua orang yang polis ni memang tak reti buat kerja. Apa ni?? Cuba bayangkan kalau korang berada di tempat pihak polis. kereta peronda korang tengah kejar satu kereta/motor dan orang yang dikejar tu xnak berhenti. Apa korank buat?? tembak tayar bagi melengahkan lagi pergerakan mereka tu betul..cuba bayangkan lagi yang dalam kereta ni penjenayah paling dikehendaki INTERPOL, terkenal satu dunia?? kalau korank cakap kita kena ketuk tingkap kereta tu perlahan-lahan dan ucapkan SALAM, anda sememangnya bagus! Peratus anda sebagai anggota polis yang kemudiannya mati ditembak oleh penjenayah tersebut amatlah tinggi. Dah la, penat aku merapu. Cuba bayangkan kalau anda berada di tempat POLIS kita, apa akan jadi. Lagi satu, dengan adanya insiden ini, polis sekurang-kurangnya dah berjaya menakutkan penjenayah atau siapa2 yang terfikir nak membuat onar kat Malaysia ni. Kalau ada benda yang meragukan je, percentage mereka untuk ditembak adalah tinggi, so diorank mungkin akan berfikir 13 kali sebelum pergi merompak or meragut or merogol or me-apa-apalah. Sebab penjenayah sekarang makin berani, sampaikan kereta rasmi Ketua Polis Selangor pun selamba je diorank curi, nasib baik jumpa balik harini..

*aku xdela skong sangat polis/kerajaan ni, tapi bila aku renungkan balik, ada jugak point2 aku yang kuat mengatakan polis kadang2 betul
**aku taw ramai yang tak bersetuju dengan aku,tapi apa nak buat, ini pandangan aku

9 comments:

zuri amani said...

so..ape cte sbnrnye psl mmt kne tmbk kt shah alam tu?? ak xbpe nk follow bt at da sme time curious gk.hehe

khairul farhan said...

hahaha..jangan cuba buat aku meringkuk kat penjara dowh..kang xpasal2 statement yang aku bagi kena buat kes..naya aku..kau tgk link ni http://www.tawanmalaysia.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=243:keterangan-oleh-saksi-utama-tragedi-aminul-rashid-laporan-polis&Itemid=53

zuri amani said...

haha..act tu laa point ak.nk ko kne sumbt dlm.hihi.ok2 joking.tp ak tgk kt fb ritu kwn die tu yg bg explaination regarding to da case laa bt then kn da way he explained..gle cm xykin.ak pn nek bosn nk tgk :))

p/s::ak agk left bhind ckit psl mnde nih..org len dh kecoh..siap wt organization.ak start nk curious..huhu.pnjgnye komen wa..

khairul farhan said...

hahaha...sungguh murni niat kau..itu la pasal..aku pun xtaw kenapa kita kena dgr ckap dia..padahal dia salah seorang suspek dalam kes kejar mngejar tu..

*xpe..kau tgk news malam nanti..polis yang menembak tu nak kena dakwa dah kat mahkamah sesyen shah alam..

zuri amani said...

aahkn..die tu pn suspek gk kn.so scare logicnye mmg la die nk cover kes tu kn..ak bce paper td..polis tu dh nek mhkamah n die x admit kslhn die

well..ak xphm sgt npe polis nk tembk dorg.ak phm sbg amaran tp procedure dorg mmg leh wt cmtu ke pd public?? xsure jenayah ape dorg wt..tp if dorg bwk kete laju n xnk stop..so bleh tembk..ea?? emm..mmg dh ajal budak tu kn.cume yg x besnye..care die meninggal tu cmne..dats it

khairul farhan said...

xdela..kalau ikut version polis kan..budak tu lari dari peronda..laju pulak tu..selepas dikejar beberapa motosikal..and bila dah berhenti tu,kereta tu cuba nak undur kan..itu aku tak tahu la kesahihannya..tapi,kalau kau polis..cuba bayangkan kalau dia tu act perompak yang baru lepas rompak rumah..tembak jela kan..sebab secara logiknya tak ada orang baik yang lari dari peronda polis siap boleh main kejar2..hehehehe...ke kau selalu main kejar2 dgn polis??

zuri amani said...

haha..ak sllu men kejar2 ngn polis..sbb pakcik ak polis.haha

iqbalsyarie said...

nice points bro~ =)

khairul farhan said...

luahan hati rakyat yang kasihankan polis..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...